Een unieke ervaring op de MTB? We geven enkele tips om je voor te bereiden op jouw Panne Beach Endurance.

Elke mountainbiker heeft minstens één MTB beachrace om naar uit te kijken, laat dat in België, Frankrijk en Nederland de Panne Beach Endurance zijn. Het is voor veel liefhebbers én profs een niet te missen evenement. De ideale gelegenheid om de strijd aan te gaan met jezelf, met meer dan 1000 anderen en de natuurelementen. Ben je klaar voor een unieke ervaring? Hier zijn enkele tips zodat je niets mist!

Test je technische vaardigheden

De Beach Endurance bestaat uit heel wat uitdagingen. Bekijk alvast het ganse parcours ter voorbereiding. Dat start ter hoogte van het Leopold I monument, gaat langs de vloedlijn richting westen over de zeedijk en het strand. Over de grenzen heen wacht je de beruchte beklimming aan camping ‘Perroquet’ – naast de vele andere hindernissen op het parcours – om zo terug op het strand van De Panne te racen naar de finish.

Hoe daal jij het snelste af door zacht zand? Techniek, maar oefening baart kunst!

In je voorbereiding van een strandrace zoek je uiteraard best de ondergrond op waarop je de wedstrijd gaat rijden … het strand dus, maar ook de duinen en verharde stroken. Let wel, je mag niet zomaar overal in de duinen fietsen. Ontdek de mountainbikeroutes in de buurt.

Train op de omstandigheden

Fysiek is het belangrijk om te trainen op de omstandigheden die je tijdens de wedstrijd mag verwachten. De winnaar vorig jaar reed de wedstrijd uit in 1:35u, de laatste recreanten zijn aangekomen na 3u – wanneer je dus de Panne Beach Endurance fietst, train dan van tevoren op zware ritten van gemiddelde duurtijd, op soortgelijk terrein. Hoe eerder je begint, hoe meer tijd je hebt om een goede opbouw te maken voor inspanning.

Beklimmingen in mul zand, versnellingen op hard zand en verharde stroken. Bereid je voor op de verschillende uitdagingen.

Bij een strandrace ligt de gemiddelde intensiteit hoog. Verwacht dus een hogere gemiddelde hartslag over de volledige duurtijd van de wedstrijd, pas je training aan op lang intensief rijden. Naast de duurinspanning is het ook belangrijk om de intensiteit vooraf te trainen. Voor de Panne Beach Endurance train je best zowel op korte intensieve intervallen als langere inspanningen.

Kies de juiste MTB en banden

Je voorbereiding is essentieel, maar om te winnen wil je ook met het juiste materiaal aan de start staan. Als je ambitie hebt om te winnen, dan kan het materiaal een beslissend factor spelen. Maar ook als je gewoon je eigen wedstrijd wil rijden, zorg je dat je fiets in goede conditie is. Er zijn ook enkel regels omtrent de fiets waarmee je rijdt. Ter plekke kan je ook je fiets verzorgen of vooraf nog de juiste bescherming geven.

Gebruik banden met weinig profiel zo heb je minder weerstand.

Banden zijn heel belangrijk tijdens strandraces. Een band met veel profiel zorgt in het zand voor te veel weerstand. Je rijdt op het strand met zogenoemde ‘slicks’. Dat zijn banden met geen of nauwelijks profiel. Dat kan zowel met binnenband als tubeless, hoewel die laatste eerder de norm zijn geworden. Niet alleen kan je met een lagere druk (en dus hoger rolweerstand) rijden – maar heb je ook minder kans op lek rijden door schelpen of kleine steentjes.

Hoe bereid jij je verder voor? Laat het ons weten of deel het met je vrienden

Vooraf inschrijven

Schrijf je zeker vooraf online in, ter plaatse kan je niet inschrijven.