Hij kwam, hij zag, en hij overwon: Richard Janssen “verrassende” winnaar van de 21ste Panne Beach Endurance.

 

In de vroege ochtend lag het strand er nog vredig bij, maar een uur voor de wedstrijd ging de windmeter drastisch de hoogte in. Ruim 9 beaufort, met pieken tot 10 beaufort, reden genoeg voor de organisatie om de wedstrijd in te korten tot 1 ronde van ongeveer 20km. Even later volgde ook het nieuws dat de kids dit jaar, uit veiligheidsoverwegingen, niet van start zouden gaan.

De profs moesten hierdoor hun strategie aanpassen, en kozen al snel voor een stevige schifting van het peleton. Richard Janssen plaatste als eerste een aanval, Jasper Ockeloen reageerde alert en reed het gat vlot dicht. Titelverdediger Bram Imming was de volgende met een uitval, hield wat langer stand, maar ook hij moest zich nog voor Bray-Dunes terug laten inlopen. Door de stevige wind op kop was de kopgroep reeds uitgedund tot een 200-tal renners.

In de straten van Bray-Dunes voelden wegprofs Timothy Dupont en Jarl Salomein hun tijd gekomen. Samen trokken ze de gashendel volledig open, waardoor er nog 10 renners in de kopgroep overbleven bij het verlaten van Frankrijk. Even later konden Dupont en Janssen samen wegrijden van hun medevluchters. Janssen zette door, Dupont moest afhaken en ging samen met Ronan Van Zandbeek in de achtervolging. Tevergeefs, want Janssen reed onverstoord naar zijn 2e overwinning in De Panne. Dupont won de sprint voor de 2e plaats.

Richard Janssen als onverwachte winnaar dus: de Nederlander reed normaal mee tijdens de wereldbeker cyclocross in Koksijde, maar door de aflasting daar, kreeg hij als ex-winnaar van De Panne Beach Endurance in extremis nog een startnummer.

De dames van hun kant hielden het spannend tot de laatste seconde. De winnaressen van de voorbije twee edities, Pauliena Rooijakkers (2014) en Grace Verbeke (2015) bleven in elkaars buurt, waardoor een eindsprint het pleit moest beslechten. Rooijakkers haalde het daarbij met een minimaal verschil. Bij de master is Frederik Devolder de opvolger van Pim De Waard, Robin Blummel is de winnaar bij de junioren.

Afspraak in De Panne op 26 november 2017 om 11.30u, voor de 22ste Panne Beach Endurance!