Nederland domineert tijdens de 19de Panne Beach Endurance.

 

Dat het een lastige editie zou worden, was al duidelijk voor de start. De dikke mist bleef gedeeltelijk hangen en zorgde voor een enorm koude gevoelstemperatuur. Daarnaast zouden de talrijke toppers onder de bijna 1500 deelnemers al snel een schifting door willen voeren.

 

En zo gebeurde ook: vanaf het startschot werd er een stevig tempo aangenomen, waardoor de deelnemers in de eerste kilometers richting Frankrijk bij bosjes moesten lossen. Het was dan ook logisch dat bij het opdraaien bij de eerste bevoorrading in Bray-Dunes (FR) enkel nog de betere renners vooraan zaten. Onder impuls van een uitstekende Maarten Craeghs vormde zich in een selecte kopgroep, waarin hij het gezelschap kreeg van Bram Imming, Richard Janssen en Ronan Van Zandbeek. In de achtervolging probeerden Maarten Himpens, Frederik Decaesteker en Jelle Hanseeuw aansluiting te vinden met de kop. Halfweg ronde twee was het duidelijk dat de winnaar bij deze namen te zoeken was. De 4 koplopers hielden makkelijk stand tot op het ogenblik dat Craeghs af te rekenen kreeg met een lekke band. Door de bandenwissel verloor hij 35 seconden op de 3 Nederlanders, die elkaar vlot afwisselden op kop.

 

Het tactisch steekspel kon beginnen: teamgenoten Imming en Janssen speelden hun voordeel uit door Van Zandbeek constant onder druk te zetten. Uiteindelijk was het Janssen die een beslissend kloofje kon slaan en tijdens zijn 2e strandrace De Panne Beach Endurance kon winnen. Imming kwam als tweede over de streep, kort gevolgd door Van Zandbeek. Craeghs bleef de achtervolgers nog net voor en eindigde vierde, voor Decaesteker en Hanseeuw.

 

Bij de dames haalde Nederlands kampioene strandracen Pauliena Rooijakkers het voor Kim Saenen en Joke Meynckens. Ook bij de masters won een Nederlander, hier bleek Pim De Waard te sterk voor Danny Sleeckx en Hans Jurgen Vanselder. Levecke Milan finishte als eerste jongere, voor Jens Berckmans en de Nederlander Toon Imming.